Pagina's

zondag 19 januari 2014

Naar Trinidad Solo....

Maandag morgen  13 -01-2014 -- 6.15  gooi ik de lijnen los om te vertrekken naar Trinidad het weer lijkt prima de voor uitzichten ook...... dus gaan. Eerst nog even naar huis bellen via internet en dan gaan we.
Na een uur begint de stuur automaat vreemd te doen, na wat aan passingen doet hij het weer en ga ik verder,
Om 12 uur zit ik op zee met op de rivier stroom mee 9 knoppen over de grond het is prachtig zonnig weer met weinig wind , bel nog even naar Nederland om te zeggen waar ik zit en door ga.
De rivier dolfijnen zeggen me gedag  ......ja dag Suriname mooi land met veel vriendelijk mensen.
Na 30 mijl op zee begint de stuur automaat weer , hij geeft steeds aan drive stop....weet even niet wat ik moet doen 3 dagen met de hand sturen is geen optie, terug het kan nu nog.
Ik draai de boot vaar 10 minuten terug en draai de boot weer.
Probeer met alleen de genua er is onder tussen wind 15 m/s  uit gerold met halve wind het roer vast te zetten.
Na een half uur prutsen .... de genua gereefd te hebben en aan de wind zeilen blijkt hij ineens koers te houden na een half uur nog steeds niets hoeven te doen. Dus zo kan ik door op Trinidad zijn reparatie werkplaatsen in Suriname niets.
Onder tussen komen er aardig wat buien over in de nacht met wind van 15 tot 30 m/s. Kan nog net mijn zonnescherm redden in een stevige sequel .
Maar de boot loopt prima men had al in Suriname gezegd dat ik altijd naar Guyana kon uit wijken.
Door het vast zetten van het roer loop ik wel richting Trinidad maar kom eerder uit in Tobago geen ramp.
De boot blijft goed lopen en ik kan slapen zo nu en dan alleen niet waar ik wil achter op de golven zijn dwars en er komt zo nu en dan water over,,,,,,,dus nat zeewater veel natte kleren.
Doe het luik open in de kajuit omdat het bloed heet is binnen  maar vergeet dit dicht te doen ....een breker en 3 emmers zee water binnen   nat.....en het droogt moeilijk zeewater. We hebben nog nooit water binnen gehad maar ik zeil op de rand van diep en ondiep water waar een vreemde golf slag staat.(  1200 naar 100 meter). We komen de eerste nacht goed door en het weer is de tweede dag wat met wat buien weer nat en ze komen altijd plotseling, de tweede nacht gaat nog beter het weer knap ook weer wat op en de wind blijft rond de 10 en 17 m/s.
De derde nacht ga ik vroeg slapen omdat ik verwacht de laatste dag met de hand te moeten sturen. S'morgens de derde dag begin ik met het bijsturen richting Trinidad en zie tegen vier uur Trinidad liggen en Tobago.
Na precies 3 dagen zeilen bereik ik de boven kant van Trinidad maar moet dan nog het halve eiland rond.
Maar ik kan even naar huis bellen en Ineke blij maken zelfs 15 mijl uit de kust.
De wind valt een aantal keren weg in de nacht en er komen geregeld buien over de zeiljas maar op gezocht en dat in de Cariben,
Ik heb alle tijd want ik wil bij licht aankomen dus langzaam drijven we richting Cacaguramas waar ik me moet melden bij de costumer en immigratie.
Precies om 7 uur in de morgen leg ik aan aan de pier van de custumers ben een uur te vroeg dus mag ik overtime betalen snap hier niets van want ze zitten er toch......had dus beter nog een 1 uur op zee kunnen blijven. Moet eerst geld halen op de fiets wat volgens mij het gevaarlijkste is van deze zeiltocht de auto rijden vlak langs je en ze weten niet dat ik al 30 uur in touw ben.
 Het is hier vrij rustig lig mooi vooraan aan een meerboei en ga in de middag slapen................wel verdient lijkt mij.



sy Regina at Trinidad..

2 opmerkingen:

  1. Hallo Johan,
    Goed te lezen dat je weer onderweg bent!
    Solo naar Trinidad , super maar ook moedig!
    Wensen jullie fijne tijd in de Caribe!
    Lieve warme groeten,
    Maarten en Thea.
    "Nostress"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Tea en Maarten.

    Goed weer wat van jullie terhoren.
    Waar zitten jullie nu , kon jullie niet meer volgen op de blog.

    Groeten Johan.

    BeantwoordenVerwijderen